Skillnad mellan versioner av "Lagen.nu:Deltagarportalen"

Hoppa till navigering Hoppa till sök
imported>Staffan
(ny sida om skrivprocessen)
imported>Staffan
(tabelluppställning med fina ikoner)
 
(10 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Välkommen till Lagen.nu:s wiki. Det här är ett verktyg för att skapa kommentarer till lagtexter och beskrivningar av juridiska begrepp. Den som har påbörjat en juridisk utbildning eller på annat sätt skaffat sig gedigna juridiska kunskaper är välkommen att ansöka om att delta i skrivarbetet.
+
Välkommen till Lagen.nu:s wiki. Det här är ett verktyg för att '''skriva lagtextkommentarer''' och beskrivningar av juridiska begrepp. Den som har påbörjat en juridisk utbildning eller på annat sätt skaffat sig '''goda juridiska kunskaper''' är välkommen att ansöka om att delta i skrivarbetet.
  
Lagen.nu är ett ideellt projekt, och vi kan inte erbjuda någon betalning. Men att skriva lagkommentarer kan vara utvecklande för ditt eget kunnande, en väg att visa upp dina kunskaper för framtida arbetsgivare, och ett sätt att hjälpa människor som inte har juridisk utbildning att förstå hur lagen egentligen fungerar.
+
Lagen.nu är ett '''ideellt projekt''', och vi kan inte erbjuda någon betalning. Men om du har börjat fundera på en inriktning kan lagkommentarsskrivande vara en bra väg att '''lära dig mer om lagstiftningen''' inom det området. Att skriva för en bredare allmänhet övar dig i att '''uttrycka dig enkelt men exakt''' - något du alltid har nytta av. Varje författare får en presentation på sajten, och ditt skrivande kan '''fungera som ett arbetsprov''' i andra sammanhang. Och framförallt får du chansen att använda ditt kunnande för att '''hjälpa andra'''. Webbtjänsten har drygt '''20000 besökare i veckan'''.
  
'''Steg 1''': Välj en lagtext som du vill kommentera. Skicka en kort beskrivning av din bakgrund och varför du valt just den lagtexten till [mailto:staffan@tomtebo.org staffan@tomtebo.org].
+
Du kan hjälpa till på olika sätt:
  
'''Steg 2''': sedan igenom '''[[Lagen.nu:Användarhandledning|användarhandledningen]]''' och gör övningsuppgifterna för att bekanta dig med hur tekniken funkar.
+
{|class="wikitable"
 +
|[[Fil:viewmag.png]]
 +
| Du kan '''granska''' befintligt material och markera felaktigheter, tveksamheter och ställen där det saknas heltäckande information. För att göra detta bör du ha bra juridisk kunskap om området.
 +
* Läs igenom '''[[Lagen.nu:Granskning|hur man granskar]]''' texterna för att komma igång.
 +
* Du behöver inte '''[[Special:Inloggning|skapa ett konto]]''' för att börja granska, men det är en fördel.
 +
* Läs mer om '''[[Lagen.nu:Att granska|vad som behöver granskas]]'''.
 +
|-
 +
|[[Fil:configure.png]]
 +
| Du kan '''korrigera och komplettera''' befintligt material, antingen fel som du själv har hittat vid en egen granskning, eller saker som andra har hittat och markerat.
 +
* För att göra detta måste du '''[[Special:Inloggning|skapa ett konto]]''' och lära dig '''[[Hjälp:Redigering|grundläggande wikiredigering]]'''.
 +
* Skicka sedan ett mail till staffan@tomtebo.org och presentera dig själv samt vilket område du tänkt börja med.
 +
* Läs mer om '''[[Lagen.nu:Att korrigera|vad som behöver korrigeras]]'''
 +
|-
 +
|[[Fil:edit.png]]
 +
| Du kan '''skriva nytt''' material. För att göra detta bör du välja en lagtext eller ett rättsområde som du är väl bekant med, och sedan planera hur man bäst kan förklara de viktigaste paragraferna och begreppen inom detta.
 +
* Innnan du gör detta bör du läsa igenom '''[[Lagen.nu:Användarhandledning|användarhandledningen]]''' och '''[[Lagen.nu:Stilguide|stilguiden]]'''
 +
* Samt (om du inte redan gjort det tidigare) skicka ett mail till staffan@tomtebo.org med en presentation  av dig själv och vilken lagtext eller rättsområde som du vill kommentera.
 +
* Läs mer om vad som behöver '''[[Lagen.nu:Att kommentera|vad som behöver kommenteras]]'''
 +
|}
 +
Det kan vara vettigt att inleda ditt arbete med att granska andras texter, sedan börja korrigera dessa, för att till sist börja skriva eget material. När du blivit varm i kläderna bör du även läsa om den '''[[Lagen.nu:Skrivprocess|skrivprocess]]''' som vi använder, och de lite mer avancerade '''[[Lagen.nu:Textredigering|redigeringsfunktionerna]]'''. Du bör även gå med på [http://groups.google.com/group/lagennu-utveckling den epostlista där vi diskuterar utvecklingen av lagkommentarerna]
  
'''Steg 3''': Gå vidare till '''[[Lagen.nu:Stilguide|stilguiden]]''' för att lära dig bästa sättet att skriva bra lagkommentarer och begreppsbeskrivningar.
+
Innnan du börjar skriva större mängder text bör du bekanta dig med de '''[[Lagen.nu:Upphovsrätt|upphovsrättsliga villkor]]''' som gäller på lagen.nu. Den korta summeringen är att du äger upphovsrätten till alla texter som du skriver här, men du går med på att licensera dessa under en [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/se/ Creative Commons-licens] som ger Lagen.nu och alla andra rätt att återanvända och bearbeta texten under samma licensvillkor.
 
 
'''Steg 4''': Eftersom det här är ett samarbete där vi ''tillsammans'' försöker skriva något som är så användbart och korrekt som möjligt finns det lite riktlinjer för hur det ska gå till, läs mer under '''[[Lagen.nu:Skrivprocess|skrivprocessen]]'''
 

Nuvarande version från 9 november 2009 kl. 14.46

Välkommen till Lagen.nu:s wiki. Det här är ett verktyg för att skriva lagtextkommentarer och beskrivningar av juridiska begrepp. Den som har påbörjat en juridisk utbildning eller på annat sätt skaffat sig goda juridiska kunskaper är välkommen att ansöka om att delta i skrivarbetet.

Lagen.nu är ett ideellt projekt, och vi kan inte erbjuda någon betalning. Men om du har börjat fundera på en inriktning kan lagkommentarsskrivande vara en bra väg att lära dig mer om lagstiftningen inom det området. Att skriva för en bredare allmänhet övar dig i att uttrycka dig enkelt men exakt - något du alltid har nytta av. Varje författare får en presentation på sajten, och ditt skrivande kan fungera som ett arbetsprov i andra sammanhang. Och framförallt får du chansen att använda ditt kunnande för att hjälpa andra. Webbtjänsten har drygt 20000 besökare i veckan.

Du kan hjälpa till på olika sätt:

Fil:Viewmag.png Du kan granska befintligt material och markera felaktigheter, tveksamheter och ställen där det saknas heltäckande information. För att göra detta bör du ha bra juridisk kunskap om området.
Fil:Configure.png Du kan korrigera och komplettera befintligt material, antingen fel som du själv har hittat vid en egen granskning, eller saker som andra har hittat och markerat.
Fil:Edit.png Du kan skriva nytt material. För att göra detta bör du välja en lagtext eller ett rättsområde som du är väl bekant med, och sedan planera hur man bäst kan förklara de viktigaste paragraferna och begreppen inom detta.
  • Innnan du gör detta bör du läsa igenom användarhandledningen och stilguiden
  • Samt (om du inte redan gjort det tidigare) skicka ett mail till staffan@tomtebo.org med en presentation av dig själv och vilken lagtext eller rättsområde som du vill kommentera.
  • Läs mer om vad som behöver vad som behöver kommenteras

Det kan vara vettigt att inleda ditt arbete med att granska andras texter, sedan börja korrigera dessa, för att till sist börja skriva eget material. När du blivit varm i kläderna bör du även läsa om den skrivprocess som vi använder, och de lite mer avancerade redigeringsfunktionerna. Du bör även gå med på den epostlista där vi diskuterar utvecklingen av lagkommentarerna

Innnan du börjar skriva större mängder text bör du bekanta dig med de upphovsrättsliga villkor som gäller på lagen.nu. Den korta summeringen är att du äger upphovsrätten till alla texter som du skriver här, men du går med på att licensera dessa under en Creative Commons-licens som ger Lagen.nu och alla andra rätt att återanvända och bearbeta texten under samma licensvillkor.