Kategori:IT-rätt

Version från den 14 augusti 2009 kl. 09.36 av imported>Staffan (inledande beskrivning)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Frågor som rör juridiska aspekter på informationsteknik.

IT-rätten är inte ett traditionellt rättsområde, utan snarare ett sammanhållet sätt att behandla vissa frågor inom exempelvis förvaltningsrätt, avtalsrätt, tryckfrihetsrätt, immaterialrätt med mera, nämligen de frågor som IT-användningen väcker.

Ett exempel på sådana frågor kan att man inom avtalsrätten traditionellt utgått från att ett avtalsslutande inleds med en viljeförklaring om att ingå avtal. När man med datorsystem sluter avtal på automatisk väg (exempelvis när ett lagersystem automatiskt lägger nya beställningar på varor som tagit slut) är frågan var - om någonstans - en viljeförklaring ägt rum.

Ett annat exempel är hur man ska tolka upphovsrättens bestämmelser kring tillgänggörande och exemplarframställning på fildelningsnätverk.

En fråga som särskilt påverkats genom informationsteknik är skyddet för den personliga integriteten, där möjligheten att samla information om personer i databaser har lett till långt större risker för integritetskränkningar än vad som är möjligt med pappersbaserad informationsinsamling. Detta har lett till dagens reglering i personuppgiftslagen.

Underkategorier

Denna kategori har endast följande underkategori.

L

Sidor i kategorin "IT-rätt"

Följande 8 sidor (av totalt 8) finns i denna kategori.