Skillnad mellan versioner av "Kategori:Allmän avtalsrätt"

Hoppa till navigering Hoppa till sök
imported>Staffan
m (Skapade sidan med 'Regler som är gemensamma för alla avtalstyper. Regler som rör en viss sorts avtalstyp (exempelvis köp eller hyra) utgör särskild avtalsrätt. Allmän avtalsrä…')
 
imported>Staffan
(Stavfle "orskat")
 
(4 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Regler som är gemensamma för alla avtalstyper.
+
De regler kring [[avtal]]s uppkomst, [[avtalstolkning|tolkning]], förändring och [[uppsägning|upphävning]] som är gemensamma för alla [[Förmögenhetsrättsliga avtalstyper|avtalstyper]].
  
Regler som rör en viss sorts avtalstyp (exempelvis [[köp]] eller [[hyra]]) utgör [[särskild avtalsrätt]]. Allmän avtalsrätt är alla avtalsrättsliga regler som inte tillhör den särskilda avtalsrätten. När två personer är bundna av ett avtal har de ett ''inomobligatoriskt förhållande'' (obligatorium = skyldighet, avtalet gör att parterna har skyldigheter gentemot varandra). Detta kan jämföras med  det ''utomobligatoriska förhållande'' som råder mellan en person som orskat skada, och den personen som lidit skada, utan att personerna har ett avtalsförhållande med varandra.
+
När två personer är bundna av ett avtal har de ett ''inomobligatoriskt förhållande'' (''obligatorium'' = skyldighet, avtalet gör att parterna har skyldigheter gentemot varandra). Detta kan jämföras med  det ''utomobligatoriska förhållande'' som råder mellan en person som orsakat skada, och den personen som lidit skada, utan att personerna har ett avtalsförhållande med varandra (se [[skadeståndsrätt]]).
  
 
Den allmänna avtalsrätten omfattar:
 
Den allmänna avtalsrätten omfattar:
  
 
* Avtals uppkomst
 
* Avtals uppkomst
* Bestämmande av avtalets innehåll
+
* Bestämmande av avtalets innehåll ([[avtalstolkning]])
 
* Förändringar av avtalets innehåll
 
* Förändringar av avtalets innehåll
 
* Regler för om inte avtalet följs
 
* Regler för om inte avtalet följs
Rad 17: Rad 17:
 
* Oförutsedda omständigheter
 
* Oförutsedda omständigheter
  
Reglerna för ett avtal kommer dels från lagstiftning inklusive förarbeten, rättspraxis och doktrin (se [[Rättskällelära]]) men också från avtalet i sig, allmäna avtalsrättsliga principer, samt handelsbruk och sedvänja.
+
Reglerna för ett avtal kommer dels från lagstiftning inklusive förarbeten, rättspraxis och doktrin (se [[Rättskällelära]]) men också från avtalet i sig, allmäna avtalsrättsliga principer, samt [[handelsbruk]] och [[sedvänja]].
 +
 
 +
Regler som rör en viss sorts avtalstyp (exempelvis [[köp]] eller [[hyra]]) utgör [[speciell avtalsrätt]]. 
 +
 
 +
[[Kategori:Avtalsrätt]]

Nuvarande version från 18 september 2014 kl. 19.22

De regler kring avtals uppkomst, tolkning, förändring och upphävning som är gemensamma för alla avtalstyper.

När två personer är bundna av ett avtal har de ett inomobligatoriskt förhållande (obligatorium = skyldighet, avtalet gör att parterna har skyldigheter gentemot varandra). Detta kan jämföras med det utomobligatoriska förhållande som råder mellan en person som orsakat skada, och den personen som lidit skada, utan att personerna har ett avtalsförhållande med varandra (se skadeståndsrätt).

Den allmänna avtalsrätten omfattar:

  • Avtals uppkomst
  • Bestämmande av avtalets innehåll (avtalstolkning)
  • Förändringar av avtalets innehåll
  • Regler för om inte avtalet följs

Viktiga frågor inom den allmänna avtalsrätten:

  • Har det ingåtts ett avtal?
  • Har part varit beträdd av behörig?
  • Hur ska avtalet tolkas?
  • Oförutsedda omständigheter

Reglerna för ett avtal kommer dels från lagstiftning inklusive förarbeten, rättspraxis och doktrin (se Rättskällelära) men också från avtalet i sig, allmäna avtalsrättsliga principer, samt handelsbruk och sedvänja.

Regler som rör en viss sorts avtalstyp (exempelvis köp eller hyra) utgör speciell avtalsrätt.

Underkategorier

Denna kategori har endast följande underkategori.