Diskussion:Självtäkt

Hoppa till navigering Hoppa till sök

Förslag

Självtäkt är i svensk rätt ett brott som innebär att man rubbar något som är i någon annans besittning, för att själv ta sig rätt (huvudsakligen att man själv tar tillbaka sin egendom om den har blivit stulen,

Det är en bra definition, men den är i princip identisk med http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvt%C3%A4kt - även om den är så kort att den kanske inte når upp till verkshöjd vill vi inte använda text som andra har skrivit, såvida författarna inte uttryckligen sagt att de vill att texten används även på lagen.nu. --Staffan Malmgren 14 november 2009 kl. 12.51 (UTC)

Självtäkt

Källa: Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvt%C3%A4kt


Självtäkt är i svensk rätt ett brott som innebär att man rubbar något som är i någon annans besittning, för att själv ta sig rätt (huvudsakligen att man själv tar tillbaka sin egendom om den har blivit stulen). Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Laga självtäkt innebär att man med laga stöd återtar något som har blivit stulet (eller som man tappat). Detta får man, enligt lagen om införande av brottsbalken från 1864, göra endast vid tre tillfällen: om förövaren är lösker man, 2) om förövaren är misstänkt att vilja rymma, 3) "där stulet gods å färsk gärning finnes".